Događanja / Informacije

Donacija meda povodom Sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara

Nismo ni mi do sada znali niti smo obilježavali dan *Svetog Ambrozija*, jer smo se uvijek u ovome periodu Adventa čvrsto držali svima nam dragog Svetog Nikole, no ove smo godine naučili nešto novo i zbog toga se veselimo.

Još istoga dana, kada i naš dragi Sveti Nikola, posjetili su nas predstavnici novomarofske udruge pčelara “Medarica”, koja okuplja 65 pčelara s našeg područja. Oni su nas razveselili izdašnom donacijom meda različitih vrsta, na čemu im zahvaljujemo od srca!

:-)

Budući da pomno brinemo o zdravoj ishrani naše djece, med je zastupljen u obrocima te ga maleni konzumiraju redovito. Iz tog razloga s veseljem smo prihvatili ponudu o donaciji meda te smo dogovorili jednu lijepu suradnju i za proljeće, kada počinje naš boravak u vrtu i druženje s pčelama i ostalim malim bićima koji nam pomažu u uzgoju vrta i voćnjaka, što jedva čekamo!

:-)

 

*Saznajte i Vi tko je Sveti Ambrozije:

BLAGDAN SVETOG AMBROZIJA – ZAŠTITNIKA PČELA I  PČELARA

7. prosinca pčelari slave svog zaštitnika Svetog Ambrozija. Živio je od 340. do 397.godine. Legenda kaže da mu je u djetinjstvu dok je spavao u kolijevci na dvorištu, ispred roditeljskog doma, na lice sletio roj pčela. Ugledavši taj prizor djevojka koja ga je čuvala, počela je vrištati od straha za djetetov život i panično prizivala pomoć. Ambrozijev otac, koji je bio iskusan pčelar, odmah je naredio da puste dijete na miru i uistinu – roj pčela se tog trena digao u nebo, a da dijete nije ubola niti jedna jedina pčela. Nakon tog događaja otac je svom sinu dao ime Ambrozije, što je grčki termin za hranu bogova, čest sinonim za med i druge pčelinje proizvode.