Naš vrt

Kako smo od zapuštene parcele napravili NAŠ VRT…

Priča o našem Vrtu počinje u travnju 2012. godine kada smo planirali aktivnosti povodom Dana planeta Zemlje. Željeli smo simbolično zasaditi samo jedno stablo, no korak po korak, ideja za idejom, odveli su nas potpuno spontano i neplanski u priču na koju smo danas izuzetno ponosni.

Naime, pokraj vrtićkog dvorišta nalazila se zapuštena zemljišna parcela koju već nekoliko godina nitko nije obrađivao. Saznali smo da je vlasnik posjeda Grad Varaždinske Toplice te smo vrlo brzo od gradskih vlasti dobili suglasnost da se koristimo navedenom česticom zemlje, kao i pripadajućim voćnjakom koji prileži uz vrtić.

I tako smo, puni entuzijazma krenuli. Okupili smo široku mrežu ljudi koji su nam, prepoznavši našu pozitivnu energiju, bili voljni pomoći. Činili su to svaki na način koji je mogao. Gradska tehnička služba pomogla nam je raskrčiti granje i raslinje koje je raslo po čitavom zemljištu. Roditelji, bake, djedovi, susjedi, …svi su nam se priključili – neki savjetima, neki brošurama, a neki donacijama sjemenja, sadnica i svega ostalog čime su nam mogli pomoći pri formiranju vrta. Najveći posao odradio je otac jedne tada upisane djevojčice, koji je traktorom grubo i kasnije fino obradio zemljište te je pripremio za daljnje radove. Tehničko osoblje vrtića i odgojitelji, svojim znanjem i sugestijama, vrlo brzo su organizirali male grupice djece koje su s velikim veseljem radile u vrtu. Sijalo se, sadilo se, promatralo se, predano se pratilo, zalijevalo se i plijevilo, svaki lijepi dan bio je jedva dočekan jer se moglo ići u vrt… … … … i rezultati nisu mogli izostati… … … na kraju svega – bralo se i sve se u slast i pojelo!!

Nije zanemariva ni činjenica da smo prilikom boravka u vrtu svašta naučili o uzgoju bilja, o ciklusima rasta i razvoja u prirodi, o malim sitnim životinjicama koje žive u našoj neposrednoj blizini i o njihovoj važnosti, o mogućnosti preživljavanja od vlastitog rada, o zdravoj prehrani, a najviše o strpljivosti i predanosti koja je potrebna da bi u nečemu uspjeli… Mi, maleni iz “TRATINČICE” u našem vrtu doista i jesmo uspjeli!

OD SRCA ZAHVALJUJEMO SVIMA KOJI SU NAM NA TOM PUTU I POMOGLI!!!

Veselimo se početku proljetnih radova u vrtu i ove godine!

Tijek priče izgledao je ovako: