Informacije

2. Rimski dan u Tratinčici

Dječji smo tjedan započeli integriranim danom tijekom kojeg smo sva događanja i aktivnosti povezali u smislenu cjelinu, na temu starih Rimljana. Dan je počeo “rimskim doručkom” (med na kruhu) i oblačenjem u stilizirane toge. Zajedničkim snagama izrađene su i krune od bršljana, njih stotinjak, za svako dijete po jedna. Oko deset sati, u vrtić su umarširali “rimski vojnici” pod punom opremom, salutirajući glasno “Sin – dex, sin – dex”. Maleni su ih dočekali spremno, a predvodnica male rimske centurije, profesorica Spomenka Vlahović, pozdravila ih je ispred Zavičajnog muzeja i svih prisutnih “Rimljanki i Rimljana”.

Glasno uzvikivanje “sin – dex” nije moglo malene ostaviti ravnodušnima te su oni u vrlo kratkom roku savladali hodanje uz povik, pazeći na točno stupanje u ritmu i po točno zadanoj zapovijedi rimskoga vojnika. Aktivnost je potrajala duže nego smo očekivali, jer je svaka odgojna skupšina zasebno savladavala vojnički hod uz glasni povik. Na kraju dana, sva su djeca iz vrtića znala kako se na latinskom kaže lijevo i desno, što znači i kada se točno koriste izrazi “AVE” i “SALVE”, a da toga uopće nisu bila niti svjesna.

Kao što se i očekuje od djece koja stanuju u gradiću sa ovakvom kulturnom i povijesnom baštinom, maleni iz Tratinčice, puno znaju o kulturi starih Rimljana. Naročito o igrama kojima su se zabavljala djeca u doba staroga Rima, kao i o hrani koju su jeli da bi bili veliki, zdravi i jaki. Tako je nakon uvodne priče i salutiranja, djeci i prisutnima poslužena rimska užina (sušeno i oprašasto voće), a za ručak pravi rimski meni s obaveznim prikladnim desertom, koji možete vidjeti na slici u galeriji.

Mačevi i štitovi vojnika, bili su ponovno veliko otkriće za veliki broj djece te su se mnogi htjeli fotografirati s mačem u ruci ili sa velikim, teškim štitom. Naši dragi rimski vojnici Cukor i Medo, već stari prijatelji Tratinčice, s velikim su strpljenjem odgovarali na pitanja malenih i na njihove zamolbe za pregledavanjem i isprobavanjem opreme rimskih vojnika.

Ostala su djeca igrala tradicionalne rimske dječje igre koje također možete pogledati u galeriji fotografija, kao i plakate i rimske predmete od gline koje su kasnije izrađivali na maloj rimskoj radionici keramike.

Sve u svemu, bio je to predivan dan u kojem su djeca obogatila svoja znanja o baštini i kulturi svojeg grada. Dan u kojem smo ponovno ojačali naša partnerstva sa zajednicom u kojoj vrtić živi i djeluje. Svi smo puno naučili, dobro se zabavili, a malenima omogućili da povežu prošlost i sadašnjost, ma kako apstraktno se to i teško odraslima činilo. Svi smo tog utorka oživjeli stari Rim i bili dio povijesti, koju maleni nose kao vlastito naslijeđe u budućnost.

Veeeeeeeeeeeeeeeeliko HVAAAAAAAAAAALAAA

profesorici Spomenki Vlahović i djelatnicama Zavičajnog muzeja;

:-)

Hvala Cukoru i Medonji

:-)

Hvala svim našim djelatnicima na inovativnosti i spremnosti na maštovito putovanje u prošlost

:-)

Hvala malenima što su tog dana s nama zajedno bili mali RIMLJANI!

:-)

Do sljedećeg rimskog dana u Tratinčici, pozdravljamo Vas sa naučenim pozdravom:

S A L V E !!!