Događanja

Tradicionalna berba kukuruza

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna, naročito obilježavana Međunarodnog dana starijih osoba, u srijedu, 5. listopada 2022, organizirali smo i proveli međugeneracijsko druženje pod nazivom

“Tradicionalna berba kuruze”

Sve je počelo još na proljeće, kada je na Odgojiteljskom vijeću odlučeno kako ćemo ove godine umjesto vrta, obrađivati i uzgajati malo polje kukuruza. Tako je i bilo. Maleni su sa odgajateljicama zasijali 5 različitih vrsta kukuruza, od kojih su neke bile starinske. U redove kukuruza smo posijali i suncokrete, grah i tikve, kako su nam preporučili naši stari. Napravili smo i pravo pravcato strašilo, djeci na radost, a pticama strah i trepet.

Cijele sezone, promatrao se rast i razvoj ove, u našem vrtiću nove kulture, te smo na kraju, kao krunu procesa, organizirali tradicionalnu berbu kukuruza –“po starinski”.

U goste smo pozvali naše drage prijateljice, članice Udruge žena “Naši cajti” koje su se, uz bake i djedove, priključile berbi kukuruza te su usput malcima prepričavale dogodovštine iz djetinjstva te prenosile iskustva berbe iz vlastite mladosti. Maleni su promatrali i sudjelovali u branju, slaganju kukuruza, “snopeka” i “stavica”, kako su nas naučile naše gošće. Nakon branja, maleni su u drvenim kolima ubrani kukuruz odvezli do dvorišta, gdje je druga ekipa “trebila kuruzu”, odnosno odvajala klipove kukuruza od komušina koje su pažljivo sačuvane i stavljene na sušenje te će biti materijal za slijedeću kreativnu radionicu tijekom Adventa. Radionicu izradu anđela održat će naša odgajateljica Davorka Mičuda, koja je već i ranije održavala slične edukacije u različitim projektima i na sajmovima.

O “Našoj kuruzi” napravljena je i velika knjiga, koja prati čitav razvoj događaja na polju kukuruza. Od oranja, sjetve, gnojenja, branja prvih klipova i kuhanja kukuruza, prave tradicionalne berbe, pečenja kokica, trebljenja kukuruza (uvježbavanje fine motorike), izrade slika i nakita od zrnja kukuruza u kreativnoj radionici itd.

Cijeli događaj “tradicionalne berbe kuruze” popratili su i predstavnici medija te je cijela priča, u dva nastavka, plasirana javnosti na Hrvatskoj Televiziji.

Zahvaljujemo svim dragim članicama i predsjednici Udruge “Naši cajti”, gospođi Mari Malenici, na sudjelovanju u našoj aktivnosti. Naročito cijenimo znanje i iskustvo koje su zdušno i s puno ljubavi prenijele na naše najmlađe. Od srca zahvaljujemo bakama i djedovima, koji su obavili najveći dio posla.

U galeriji pogledajte kako je izgledala naša “prva berba kuruze po starinski”!