Događanja / Informacije

Međunarodni dan pješačenja

Omiljena jesenska aktivnost svih generacija u Tratinčici, koju provodimo već nekoliko godina unatrag, je obilježavanje Međunarodnog dana pješačenja, 15. listopada.

U tjednu kada obilježavamo Svjetski dan hrane, Dan jabuka te provodimo aktivnosti i male projekte vezane uz učenje i usvajanje zdravih životnih navika, ovakva aktivnost koja uključuje aktivan boravak u prirodi i zajedničko druženje, najbolja je nadopuna aktualnoj temi. Kroz ovu smo inicijativu htjeli kod djece i roditelja potaknuti pozitivan odnos prema ovakvom i sličnim načinima provođenja zajedničkog slobodnog vremena. Redovitim kretanjem u prirodi utječemo na veliki broj promjena u tijelu, kako kod djece, tako i kod odraslih te ono svima čini samo dobro. Bitno je naglasiti koliko je važna i stimulacija svih osjetilnih zona kod djece mlađe od 7 godina, za što je naročito bitan aktivan boravak u prirodi. Dječja su osjetila, primjerice tijekom boravka u šumi, “bombardirana” velikim brojem podražaja te mali dječji mozak prima mnogobrojne informacije preko osjetila za vid, sluh, dodir, okus, njuh, kretanje i ravnotežu.

Budući da smo svjesni koliko su kretanje i aktivan boravak u prirodi bitni za pravilan dječji razvoj, željeli bismo potaknuti roditelje da osmisle način provođenja vremena koji isključuje korištenje ekrana svih vrsta (tv-a, mobilnih uređaja i računala) te da djeci omoguće što više vremena u slobodnim, prirodnim oblicima kretanja kroz koje se unapređuju sva razvojna područja, na koja je u kasnijoj dobi puno teže utjecati.

:-)

Zato zahvaljujemo svima koji su se 15. listopada odazvali na obilježavanje Međunarodnog dana pješačenja te nam se pridružili u pješačkoj ruti parkom i svojim prisustvom dali ovakvoj aktivnosti značaj kakav i zaslužuje.

:-)

Zahvaljujemo gradonačelnici Dragici Ratković,

koja je tim povodom, kao predstavnica Osnivača,

donijela 100 kg  jabuka za šetače i naravno, odradila pješačku rutu s nama.

:-)

Zahvaljujemo svim mamama, tatama, bakama i ostalima

koji su hrabro i ustrajno svoje najmlađe nosili (neki čak i cijelim putem).

:-)

Zahvaljujemo mlađoj folklornoj sekciji KUD-a

te njihovoj voditeljici Magdaleni Bešenić, kao i predsjednici KUD-a Silviji Matkun

što su nam se pridružili u šetnji!

:-)

U galeriji pogledajte kako je bilo na pješačkoj ruti velikom topličkom park šumom, koja je započela u 16.00 i završila u 17.00 sati na dvorištu vrtića, uz jabuke, mandarine, sok i opuštenu, ugodnu atmosferu.