Događanja / Roditelji

Svjetski dan knjige – povod za otvorenje male čitaonice

Svjetski dan knjige

Povodom Svjetskog dana knjige, uključili smo se u manifestaciju “Noć knjige” koju promovira vlada Republike Hrvatske sa Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu. Tako smo unutar ove inicijative organizirali sakupljanje slikovnica i knjiga za malu dječju čitaonicu u vrtiću. Sakupljanju su se priključili EVENT INFO i TUM (Toplička Udruga mladih) koji su zajedničkim snagama oformili sabirno mjesto u lokalu “LUNA” u Varaždinskim Toplicama. Tim su načinom prikupljene dvije kutije knjiga i slikovnica pa smo uz velik broj sakupljenih slikovnica koje su donirali naši dragi roditelji, Osnovna škola “Antuna i Ivana Kukuljevića” i djeca iz Osnovne škole Svibovec, opremili malu čitaonicu na polukatu vrtića, koja je postala omiljeno mjesto okupljanja mališana.

Na sam Dan knjige, ugostili smo dva vrsna čitača koja su volonterski provela vrijeme s najmlađima iz “Tratinčice”. Diplomirani knjižničar Domagoj Španić, inače knjižničar u topličkoj osnovnoj školi djeci je pričao o tome kako se prema knjizi treba odnositi i što se sa knjigama nikako ne smije raditi te kakvo je ponašanje preporučljivo u čitaonici. Nakon malog edukativnog uvoda, djeci je pročitao priču o tužnome maslačku “Plesna haljina žutoga maslačka”. Djeci je pripremio i male scenske lutke likova iz priče pa su s velikim žarom radili dramatizaciju priče. Poslije ručka ugostili smo i predstavnicu Društva Naša djeca Varaždinske Toplice, koja je također djeci pročitala nekoliko slikovnica.

Zahvaljujemo svima koji su se uključili u akciju prikupljanja slikovnica: našim roditeljima i djeci, osnovnoj školi “Antuna i Ivana Kukuljevića” Varaždinske Toplice,  Osnovnoj školi Svibovec, Topličkoj udruzi mladih, EVENT INFO, i Caffe baru “Luna”. 

Uz to zahvaljujemo dragim volonterima Domagoju Španiću i Smirni Turkalj, koji su pomogli ostvariti nam pravu atmosferu čitaonice.