Događanja / Informacije

Prizori iz najljepšeg vrta

U vrtu “Tratinčice”, djeca kroz svakodnevne aktivnosti na otvorenom upijaju mnoštvo senzoričkih informacija svim svojim osjetilima. Mirisi, boje, teksture, cvrkut ptičica i zujanje različitih kukaca – sve se to nudi našim najmlađima svakodnevno. Nisu ni svjesni koliko su toga vrijednog naučili balansirajući po uskim gredicama cvjetnog labirinta, trčeći uz i niz brijeg između rascvalih voćaka, mirišući i njegujući šareno cvijeće.

Nikada nije previše naglašavati činjenicu u kolikoj mjeri aktivan boravak djece u voćnjaku i vrtu razvija njihove kognitivne i govorne sposobnosti, rješava probleme s pažnjom i samokontrolom, podiže socijalnu kompetenciju na višu razinu kvalitete te povećava dječje samopoštovanje. Djeca se u u kontaktu sa tlom osjećaju sigurno, njihov je mozak pravovremeno stimuliran primajući ogroman broj senzoričkih informacija putem svih osjetila. Uče o svijetu kroz neposredan kontakt s njim. Njihova empatija raste sa svakom zasađenom biljčicom, kroz brigu i njegu o njoj.

U vremenu kada roditelji djecu dovoze automobilima do samih ulaznih vrata vrtića i škola, kada su elektronski mediji preuzeli prevlast nad slobodnom dječjom igrom na otvorenom, kada čak i djeca u ruralnim sredinama ne znaju kako izgleda sjemenka i kako ona izraste u biljku, kako miriši pokošena trava i izgleda gusjenica, s ponosom možemo reći kako je njegovanje vrta najveće blago koje našim malenima možemo ponuditi!

I zato – volimo naš vrt!

:-)

Od srca zahvaljujemo svim dragim prijateljima (majkama, bakama, susjedama) koje su nam darovale sadnice za sadnju ovogodišnjeg cvjetnog labirinta.

:-)

Upravo zbog cvjetne gredice u obliku labirinta,

stručna komisija HRT-a našem je vrtu dodijelila glavnu nagradu 2015.godine.

:-)