Informacije

Berba lavande

 

P1050744

 

Prošlog smo tjedna završili s berbom naše dragocjene lavande.

Mirisne smo grmiće obrezivali nekoliko dana, prema zrelosti cvijeta. Djeca su pažljivo prebirala i sudjelovala toliko, koliko dugo su mogli održavati pažnju, odlazili su i vraćali se aktivnosti. Mirisali su i prebirali, sortirali i slagali mirisne, ljubičaste grančice lavande. Druga je “ekipa” djece i odgajatelja, na dvorištu pravila bukete za sušenje. Nevjerojatno, ali u mirisnoj su aktivnosti sudjelovali jednakim žarom i dvogodišnjaci, kao i predškolci. Radionica je nastala sasvim spontano i u nju smo planirali uključiti i roditelje, bake i djedove. Nismo se nadali da će čitav, ne baš mali posao, s tolikom ljubavlju odraditi maleni sa svojim odgojiteljicama. Naša se lavanda se pokazala odličnim poticajem za velik broj dječjih pitanja, pretpostavki i zaključaka, kao i  medijem za razvoj fine motorike.

Pitate se što je sada, nakon berbe s našim ljubičastim bogatstvom? Suši se i mirisom obavija hodnike vrtića, čeka da je upakiramo u neku od brojnih dječjih ideja i učinimo je mirisnim poklonom.

Uistinu smo sretni i ponosni da naši maleni mogu razvijati ovako širok spektar znanja i vještina u svojoj vrtićkoj sredini. Uzgojem lavande, maleni su naučili ogroman broj stvari – naučili su kako biti strpljiv, ustrajan, predan, kako voljeti biljku, kako se za nju brinuti, kako je ubrati i kako od nje dobiti nešto zauzvrat. Berući lavandu pljuštala su pitanja – Hoćemo li ovo prodati za sapun i šampon? Koliko vrijedi jedan mali buketić, a koliko veliki? Nama je naša lavanda neprocijenjiva i služit će isključivo za uveseljavanje naših gostiju i prijatelja, ali maleni su dobili uvid kako vlastitim rukama i trudom, možemo postići puno toga.

U galeriji pogledajte kako smo svi zajedno uživali u berbi lavande.