Događanja / Informacije

“Hrabra šapa” u Tratinčici

IMG-a482ac2f658556ecf40b05fe12aba016-V

U četvrtak, na Svjetski dan zaštite životinja, u goste Tratinčicama, stigli su predstavnici topličke udruge “Hrabra šapa”, bračni par Šebečić, Zvjezdana i Budimir koji su udrugu osnovali te su pod svoju skrb uzeli 15 – nezbrinutih mačaka i mačića. Donijeli su vrtićancima veliki plakat udruge koja malim kućnim ljubimcima (posebice mačkama) pronalazi dom. Kroz razgovor su predškocima dali puno vrijednih i korisnih savjeta o njezi i brizi za kućne ljubimce, a maleni su s velikim zanimanjem i empatijom aktivno sudjelovali u diskusiji. Primjerima pozitivnog i negativnog odnosa prema živim bićima iz stvarnog života, otvorili su malenima novo područje promišljanja te su zajedno dogovorili buduću suradnju.

Predškolci su preuzeli odgovornost da će svako loše ponašanje prema životinjicama pokušati spriječiti i reagirati na njega pozitivnim primjerom. Također je dogovoren nastavak akcije dobrovoljnog prikupljanja hrane za životinjice u azilu, a kroz koju smo u vrtiću do sada već prikupili nekoliko kutija hrane. Budimir i Zvjezdana hranu su zahvalno odnijeli u azil i rekli kako će im to biti dostatno za hranjenje njihovih 15 – tak mačaka kroz najmanje dva tjedna.

Na kraju susreta sa predstavnicima udruge, maleni su dobili još jedan primjeren zadatak – prikupljati crteže svojih ljubimaca u velikoj kutiji, koju će sljedeći put zajedno sa hranom odnijeti u azil i proglasiti najuspješniji rad.
:-)
Zahvaljujemo svima koji su pomogli u vrtiću provesti ovakvu plemenitu aktivnost koja će djeci proširiti horizonte i utjecati na njihov pozitivan odnos prema svim živim bićima. Sretni smo da naši polaznici mogu sudjelovati u ovakvoj inicijativi koja oplemenjuje cijelu zajednicu na više razina. Najmlađi su vrlo rado postali poslanici zaštitnika životinja, udruga je možda stvorila svoje potencijalne volontere, a mace iz azila, dobile su konkretnu pomoć, zahvaljujući roditeljima koji su se nesebično uključili u sakupljanje hrane.
:-)
Sve u svemu, vjerujemo da je partnerstvo Dječjeg vrtića “Tratinčica” i topličke udruge “Hrabra šapa” tek započelo i da će svoje djelovanje nastaviti i dalje, svima na korist.
Nakon psa Mede, njegovog vlasnika Zvonka i inicijative sa “Hrabrom šapom”, mišljenja smo kako Svjetski dan zaštite životinja nije mogao proći ljepše i kvalitetnije.
Pozivamo sve da se uključe u daljnji nastavak sakupljanja hrane, a udruzi želimo što manje problema u obavljanju svoje plemenite zadaće!

:-)