Događanja / Informacije

Zagorje – bajka na dlanu

Odgojne skupine “Pčelice”, “Cvjetići” i “Zečići”, utorak, 9. listopada, u skladu s Godišnjim planom i programom rada, provele su na malom putovanju. Put je bio kratak, ali ispunjen zanimljivim i poučnim aktivnostima.

20181009_095859

Prvo je odredište bio svjećarsko medičarski obrt “Slavica” u Klenovniku, gdje smo se morali rasporediti na dvije grupe kako bi sva djeca mogla čuti, vidjeti i sama isprobati čari licitarskog zanata. Tako je teta ispričala djeci sve o tpostupku izrade licitarskih srca i kolača, nakon čega su i sami prioniuli “Cifranju” “Cifranje” je postupak ukrašavanja i oslikavanja srca i ostalih artikala jestivim bojama, što je izgledalo jako lako i jednostavno kad je “cifrala” teta, no kad su maleni u ruke dobili svoj alat, shvatili smo da je licitarski posao za one izuzetno strpljive i pedantne. Kako nam je pričala teta Slavica, umirovljen vlasnica obrta, obrt je prije nekoliko godina dobio i visoko UNESCO-vo priznanje za očuvanje nematerijalne kulturne baštine na području Republike Hrvatske te je njihova obitelj aktivna na sajmovima već gotovo 4 obiteljske generacije.

Po izlasku s radionice licitarskih srca, sva su djeca dobila već ranije ispisano srčeko sa vlastitim imenom, a mogli su se i počastiti domaćim medenjacima i sokom. Pa je čitavi boravak u licitarskom obrtu završio jednom prekrasnom zaokruženom, smislenom pričom. Teta je za naš vrtić izradila i jedno posebno veliko licitarsko srce koja možete vidjeti na panou, u hodniku vrtića.

Dok su jedni “cifrali”, drugi su se bavili sportom, na obližnjem velikom igralištu, gdje su uživali igrajući nogomet, štafetne igre i igre s trčanjem. Bio je prekrasan, jesenski sunčani dan pa smo zaista uživali i u tom boravku vani.

Nakon što je i druga grupa isprobala “cifranje”, medenjake i ostalo, krenuli smo s naša dva autobusa prema “Grešnoj pilnici”, seoskom gospodarstvu u Klenovniku, gdje nas je dočekao gazda Žiga. Pokazao nam je gospodarske objekte, dvorište, starinsku etno kućicu, sličnu onoj našoj u Toplicama te su se djeca prije ručka još malo igrala na dvorištu, ljuljala na starinskim ljuljačkama, improviziranoj klackalici i volzila kameni auto. Ručak, pravi dječji, poslužen u starinskom restoranu došao je u pravi čas da svi malo odmore i predahnu. Odmah nakon  ručka i vrlo kratkog odmora, malene je gazda Žiga odveo u “disco podrum” gdje su se naplesali i ponovno umorili, tako da su oko 13.30 već svi ponovno bili spremni za novu mirnu aktivnost – izradu tijesta, kruha i kolača koje su tete kuharice iz “Grešne pilnice” kasnije ispekle i koje smo donijeli s nama u vrtić.

Prije polaska i slobodne igre na sunčanom dvorištu, odigrali smo još i zajedničku igru povlačenja konopca, i mali i veliki, te su u obje situacije pobijedile ženske ekipe. Dobro smo se zabavili, nasmijali i veselili tijekom cijelog dana i vrijeme je zaista proletjelo. Umorni, ali puni pozitivnih dojmova u 15.00 smo sati krenuli prema vrtiću, gdje su nas na dvorištu već čekali uzbuđeni roditelji. Neki su brinuli jesu li im djeca premala za izlet, mnogi su strepili hoće li sve proći u redu, ali kad su vidjeli osmjehe na licima svojih najdražih, nastupilo je zadovoljstvo i mir. Maleni su puni dojmova glasno prepričavali događaje s izleta, a odgojitelji i roditelji su s ponosom i zadovoljstvom uživali u njihovoj ushićenosti.

Zahvaljujemo roditeljima na ukazanom povjerenju i prilici da malenima omogućimo jedan sasvim drugačiji dan, popunjen primjerenim aktivnostima i igrom, kroz koju su puno toga naučili i odlično se zabavili.

U galerijama pogledajte kako smo se proveli na izletu.