Događanja / Informacije

“Kao prvo – zagonetno drvo” – kreativno-edukativne radionice Matije Bobeka

Nakon niza provedenih aktivnosti, unutar Dječjeg tjedna u Tratinčici, kao šećer za kraj, za malene iz našeg vrtića, kao i za svu zainteresiranu djecu s područja grada, u suradnji sa našim osnivačem, Gradom Varaždinske Toplice organizirali smo maštovite interaktvno – kreativne radionice uz izložbu, autorsko djelo talentiranog odgojitelja predškolske djece – stričeka Matije Bobeka

Druženja s Matijom, bila su podijeljena na tri djela – izložbeni, radni i kreativni dio. Maleni su s velikim užitkom sudjelovali u svim oblicima radionice, ali su najviše vremena ipak svi htjeli provesti u sklapanju nevjerojatnih, maštovitih igračaka, koje podsjećaju na eko verziju popularnih lego kockica. Vrijeme je samo letjelo u odličnom društvu, tako je tijekom dana održano 5 radionica u kojima su osim domaćina Tratinčica uživali su i naši dragi gosti – maleni iz privatnog dječjeg vrtića “ČAROBNO OGLEDALCE”, kao i učenici nižih razreda Osnovne škole “Antuna i Ivana Kukuljevića” sa svojim učiteljicama.

Zakonitosti magnetizma, prvi susret sa koloturom, razvijanje fine motorike i divergentnog mišljenja; poticanje pozitivnog odnosa prema sebi i drugima kroz elemente iz prirode samo su neka od područja koja su djeca, uživajući putem igre mogla osvještavati i osnaživati. Ni odgojitelji ni učiteljice, baš kao ni roditelji nisu ostali ravnodušni prema ponuđenim drvenim materijalima koji su nevjerojatnom privlačnošću mamili na igru. Tako smo svi isprobali napraviti barem jednu neponovljivu igračku iz mašte ili pobrusiti komadić kovrčave vrbe, uz podršku samog autora, još uvijek dječački zaigranog Matije Bobeka, koji ima velike planove u svojoj budućnosti. Kao školovani odgojitelj, u svoje igračke unio je didaktičku notu, ali ona nikako nije naporna niti suhoparna, već poziva djecu na kreativno rješavanje problemskih situacija, kao i na uživanje u raznolikosti taktilnih podražaja.

Neobične skulpture životinja, vozila ili uporabne predmete od drveta kovrčave vrbe, djeca su mogla pregledavati i igrati se s njima, mijenjajući im namjenu i uživajući u nebrojenim mogućnostima njihovog međusobnog kombiniranja, kao i u njihovom osebujnom mirisu i teksturi.

Sve u svemu, svi smo zajedno jako puno toga naučili i isprobali, igrali se i malo radili, te s ponosom zaključili da je ovo najbolji mogući završetak Dječjeg tjedna, u kojem smo s naročitom brigom i sviješću pristupali osvještavanju dječjih prava i statusa djece u društvu i zajednici općenito. Ovim smo radionicama, zajedničkim snagama, bez sumnje, djeci obogatili najmanje jedan dan njihovog neprocijenjivo vrijednog djetinjstva.

U ime onih koji su profitirali najviše, na kraju samo još

striček Matija, hvala ti!

:-)      :-)       :-)

Veliko hvala Gradonačelnici Goranki Štefanić i njenom zamjeniku Nedeljku Mihaliću, koji su osjetili vrijednost ovakvog druženja te ga svesrdno podržali i pomogli nam u realizaciji!

U nastavku pogledajte samo dio fotografija nastalih na radionicama..